Lära sig designa

Många ungdomar väljer att utbilda sig till webbdesigners inte bara för att det är kul utan för att det även behövs. Samhället blir mer och mer beroende av nätet. I dag har var tredje person en egen hemsida, men det är få som har kunskapen att designa dem – därför behövs webbdesigners.

Att lära sig designa webbsidor är inte svårt däremot kan det vara tidskrävande. För att bemästra konsten att göra designer för webben måste man ha tålamod och ta sig från grunden upp. Om man inte lär sig basen så får inte designen en stadig grund att stå på och kommer falla samman. I kodning av en webbdesign krävs det bred kunskap och man bör även ta en titt på bildbehandlings program så som Photoshop, Illustrator och Indesign.

För dig som har goda kunskaper inom orådet så kan dessa vara värda väldigt mycket för de du har omkring dig och detta bör du därför ta vara på. Ett hett julklappstips kan då vara att ge bort en bloggdesign eller liknande till någon som själv inte har kunskapen att göra detta.

Webbdesign är inte bara HTML, CSS, Javascript och PHP. Det kan vara många fler språk. Dessutom måste man ha öga för vad som passar ihop och inte – speciellt färger. En hel design kan falla på dåligt matchade färger. På grund av att webbdesign är ett sådant krävande jobb finns det väldigt få som utövar det. På grund av det är det ett välbetalt arbete.

För att lära sig webbdesign så funkar det oftast att söka över Internet och utforska de olika bildbehandlingsprogrammen. Det finns även kurser att ta på folkhögskolor och högskolor. Dessa kurser är nödvändiga för att bli så bra som möjligt. Många konsultföretag anställer webbdesigners så att programmerarna ska slippa designa sidorna och enbart kan fokusera på koden. Blir du anställd som webbdesigner inom ett konsultföretag gör du oftast enbart designen och programmerarna lägger in designen i kod.

Möjligheterna är stora. Börja med att testa dig fram på små sidor du själv äger – ändra, testa och kör. Enbart genom att praktisera konst kan du utvecklas.