Design i sportens värld

Många tror att det enda som är viktigt när det kommer till sport är just sporten. Faktum är dock att det ligger otroligt mycket pengar i sport och det är på många olika sätt. Arenor blir ofta sponsrade i underhållning på många olika sätt av företag och det innebär att företagen bland annat får chansen att sätta sin logotyp någonstans i arenan. Om du någonsin har tittat på en fotbollströja på nära håll märker du ofta att det finns ett antal företags-logotyper på dessa. Det är ett sätt för företagen att göra reklam samtidigt som de olika lagen håller sina kostnader nere.

Utöver det läggs det mycket tid och pengar på att formge arenorna, att arbeta med lagens logotyper, att komma fram med lämpliga maskotar och att få matchkläderna att representera laget på bästa sätt. Faktum är att sportindustrin är otroligt viktig i och med att den sysselsätter väldigt många människor. Om inte sport skulle existera skulle otroligt många fler människor vara arbetslösa och därför är inte sport viktigt enbart ur underhållningssyfte utan även ur ett samhällsperspektiv.

Designen har stor betydelse och nästa gång du befinner dig på en fotbollsmatch bör du ta en extra titt runt omkring dig, på allt från utformningen av arenan, till stolarna och hur ståplatserna är placerade så att alla ska kunna se matchen. Därefter är det ofta bilreklam, mängder med logotyper som syns överallt. Om du köper en läsk får du den sannolikt i en mugg och du kommer märka att även där finns det sponsrad reklam. Laget har logotyper på sina tröjor och i vissa fall tackar de även ett visst antal företag som på ett eller annat sätt genom sina sponsringar har gjort matchen möjlig. Vilken typ av företag det är som går in och sponsrar inom sportens värld är väldigt olika, men fota dominerar de olika branscher som på något sätt har en naturlig koppling till sporten. Exempel på detta är spelbolag som erbjuder odds på matcherna, märken som tillverkar sportutrustning eller kanske researrangörer som erbjuder resor till matcher och turneringar.Ett gott exempel på detta är Svenska Spel som bland annat sponsrar svenska tennis– och fotbollsförbundet

Det går inte att undvika all design som finns överallt i matcher och du bör njuta av strukturen och underhållningen i arenan.